Paspaslama

Temizliğin önemli bir parçası olan paspaslama, kuru, nemli ve ıslak paspaslama olarak üçe ayrılmaktadır. Nemli paspaslama, su veya seyreltilmiş bir temizleyici çözeltisiyle ıslatıp, sıkarak veya bir spreyle nemlendirilerek yapılır. Nemli paspaslama yapılırken, zemin üzerinde su kalmamasına özen göstermelisiniz. Islak paspaslama ise, suya sıkılmış ip paspasla paspaslanmalıdır. Nemli paspaslama, günlük temizliğin bir parçası olarak uygulanabilir. Nemli paspaslama yapılırken, çek çekten yardım almak gerekebilir.

Islak paspaslama yaparken, paspasın iplerinin çok ıslak olmamasına özen gösteriniz. Bazı durumlarda, ıslak paspaslama sonrası, çek çek yardımı ile yeri silmek gerekebilir. Islak paspaslamada, fırça, çift kovalı paspas arabası, paspas takımı ve kuru mop gibi malzemeler kullanılmalıdır. Islak paspaslamada kullanılacak kimyasallar, genel temizlik kimyasalları olmalıdır. Zeminde mevcut kirler, fırça ve faraş yardımıyla toplanmalıdır. Islak paspaslamada, işleme başlamadan önce zeminin serbest kirlerden arındırılması gerekmektedir.

Kuru paspaslama, zemindeki günlük toz ve kiri temizlemek için yapılan bir yöntemdir. Toz alma işleminde kuru paspaslama yöntemi yeterli olacaktır. Kuru veya hafif nemli ip paspasla yapılan kuru paspaslama yöntemi, mikrofiber paspas veya tek kullanımlık paspas ile yapılmalıdır.  Kuru paspaslama yöntemi, mutlaka günlük olarak yapılmalıdır. Günlük temizliğin önemli bir parçası olan paspaslama, ortamın ve yaşadığınız mekanın daha temiz ve daha hijyenik olması için yapılmaktadır. Paspaslama yöntemi daha çok; ev, okul, hastane, iş yeri ve ofis gibi mekanlarda tercih edilmektedir.